در طول زندگی مشکلات زیادی ممکن است باعث از بینرفتن دندان انسان یا شکستن آن شود که این موضوع برای افراد بسیار ناراحتکننده است. چرا که فرد علاوه بر ازدستدادن زیبایی دهان و چهره خود توانایی جویدن را هم از دست میدهد. راهحل این مشکل درگذشته دندانهای مصنوعی بود که مشکل آنها غیر طبیعی بودن آنها است. برای مثال فرد اگر یکی از دندان های جلویی خود را از دست میداد مجبور به استفاده از دندان مصنوعی بود که بعد از اتمام کار وقتی در کنار دندانهای طبیعی خود قرار میگرفت شخص متوجه تفاوت زیاد آن با دندان های طبیعی خود میشد اما امروزه ایمپلنتولوژی حاصل آخرین تحقیقات و تکنولوژیهای روز دنیاست که تمام این مشکلات را از بین برده است. ایمپلنت دندان همان نقش دندان های طبیعی را تا آخر عمر برای افراد ایفا میکند.
ایمپلنت برای کسانی مجاز است که سلامتی جسمانی و همچنین سلامت فک و لثه های آن ها توسط پزشک تایید شود.اگر شخص بیماری زمینه ای مانند دیابت و … یا همینطور عادت به دندان قروچه دارد حتما باید از قبل این بیماری ها را با مشورت پزشک تحت کنترل قرار دهد و سپس اقدام کند.
ایمپلنت چیست؟
ایمپلنتها نوعی پایه قوی تیتانیومی سازگار با سلولهای بدن هستند که جایگزینی دائمی و بسیار مناسب بهجای دندان افراد است. زمانی که ایمپلنت توسط دکتر متخصص در استخوان فک قرار گرفت در طول یک مدتزمانی چندروزه فک با استخوانسازی سلولهای استخوانساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش میخورند. وقتی این فرایند به پایان رسید نوبت به قسمت تاج میرسد و روکش دندان ساخته شده و بر روی آن پایه قرار میگیرد. محدویت سنی برای کاشت ایمپلنت در خانم ها 15 سالگی و در آقایان 18 سالگی می باشد.
انواع ایمپلنتها چه تفاوتهایی با هم دارند؟
ایمپلنتهای مختلف دارای قیمتهای متفاوتی هستند. تفاوت ان ها فقط به قیمت ختم نمیشود بلکه کشور سازنده ایمپلنت، میزان استخوان در دسترس، میزان سختی استخوان و همچنین انواع پیچ و دارو هم با هم متفاوت هستند.
انواع ایمپلنت دندان از نظر علمی
ایمپلنت دندانی زایگوما تیک: اگر فک بالا به شدت ضعیف باشد از این نوع استفاده میشود که به صورت یک ساختار فلزی به استخوان گونه ای پیچ میشود.
ایمپلنت دندانی پریوستیال: به شکل یک سازه است که بر روی فک زیر لثه میگذارند و زمانی استفاده میشود که فک پایین به شدت ضعیف شده است.
ایمپلنت دندانی داخل استخوان:میتوان گفت که معروف ترین نوع ایمپلنت است که نحوه قرار گیری آن در داخل استخوان بصورت یک پیچ قرار یگیرد.
جنس مواد ایمپلنت
ایمپلنتها اکثراً از تیتانیوم ساخته میشوند اما نوع دیگری هم به نام زیرکونیا وجود دارد. تیتانیوم و زیرکونیا هر دو مواردی هستند که سازگاری بالایی با بدن دارند به همین دلیل فک آنها را بهعنوان جسم خارجی تلقی نمیکند و واکنش خاصی به آنها نشان نمیدهد.
مزایا و معایب ایمپلنت
- حفظ سلامتی دهان و دندان
- ثابت بودن آنها همانند دندان طبیعی
- طول عمر و دوام بالا: طول عمر ایمپلنتها بهطوری است که اگر بهداشت دهان و دندان را بهدرستی فرد انجام بدهد تا آخر عمر میتواند آنها را استفاده کند.
- سرعت بالا در کاشت: یکی از سریعترین روشها در جایگزینکردن دندانهای ازدسترفته است که اگر مشکلی در سلامت استخوانهای فک و جسمی فرد وجود نداشته باشد بهسرعت قابل انجام است.
- افزایش زیبایی: از آن جایی که جای خالی دندان ظاهری نامناسب در چهره فرد ایجاد میکند انجام ایمپلنت این زیبای ازدسترفته را جبران میکند.
همانطور که اشاره شد انتخاب دکتری ماهر و متخصص در کار ایمپلنت بسیار مهم است چرا که اگر این کار توسط افراد غیرمتخصص انجام بشود فرد دچار عوارضی کوتاهمدت یا بلندمدت میشود. علاوه بر این اگر بعد از انجام ایمپلنت فرد بهداشت دهان و دندان خود را بهخوبی رعایت نکند دچار این عوارض خواهند شد:
- امکان آسیب به سایر دندانها
- عفونت در محل کاشت
- آسیبهای عصبی که میتواند باعث بیحسی، سوزنسوزن شدن لثهها، لب ها و چانه فرد شود.
- مشکلات سینوسی را به دنبال دارد اما فقط در زمانی که ایمپلنت در فک بالا قرار میگیرد که یکی از حفره های سینوسی شما ممکن است بیرون بزند.

انواع ایمپلنت
برای افرادی که میخواهند کار ایمپلنت را انجام بدهند اولین چیزی که ذهن آنها را به خود مشغول میکند انتخاب نوع ایمپلنت است که شامل (کرهای، آمریکایی، ایمپلنتیوم، دیو، سوئیسی و…)هستند. اما نکته قابلتوجه در این کار انتخاب صحیح دندانپزشک است چراکه تمامی این ایمپلنتها قابلقبول هستند و بخش مهم و عظیم کار نحوه کاشت دندانپزشک بستگی دارد و دقت بسیار بالایی باید در انتخاب دندانپزشک به کار بگیریم.
مراحل ایمپلنت
- معاینه فرد و تعیین نوع و تعداد ایمپلنت
- برداشتن دندان آسیبدیده در صورت نیاز
- آمادهسازی استخوان فک در صورت نیاز کاشت ایمپلنت
- رشد و ترمیم استخوان
- انتخاب رنگ و انجام قالبگیری و ارسال برای لابراتوار
- قراردادن نهایی ایمپلنت
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب است؟
- زمانی که کلیه دندانهای فک جلو و عقب از بین رفتهاند.
- اشخاصی که میخواهند گفتار خود را درست کنند.
- زمانی که بیش از یک دندان از بین رفته باشد و فاصله دندانهای کناری طبیعی باشد.
- ان دسته افرادی که نمیتوانند از دندان مصنوعی استفاده کنند.
- زمانیکه از انتهای قوس دندان ها از بین رفته باشند و فقط از یک طرف سالم و طبیعی باشند.
- وقتی یکی از دندان های جلو شکسته یا از بین رفته باشد اما فاصله آن با دندان های کناریش طبیعی و نرمال باشد.

چه کسانی نباید ایمپلنت کنند؟
- ایمپلنت دندان در بارداری یکی از مواردی است که پزشکان بهشدت با انجام آن در دوران بارداری مخالفاند و تاحدامکان از انجام این کار در دوران بارداری پرهیز میکنند.
- کسانی که دندان هایشان عفونت دارد اصلا نباید به ایمپلنت فکر کنند تا زمانی که این عفونت را به طور کلی از بین نبرده اند چرا که ممکن است بعد از ایمپلنت علاوه بر عفونت دچار بیماری های دیگری هم بشوند.اگر نسبت به این موضوع بی تفاوت باشید بعد از انجام ایمپلنت عفونت شما بیشتر میشود و مجبور میشوید که ایمپلنت را بردارید و همه هزینه هایی که کرده بودید از بین میرود.
- کسانی که در قسمت فک و صورتشان رادیوتراپی کرده اند و همچنین افرادی که در مدت زمان طولانی تحت درمان بیس فسفونات بوده اند مجاز به انجام ایمپلنت نیستند.
- افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توجه داشته باشند که گذاشتن ایمپلنت باید بااحتیاطهای ویژهای انجام گیرد.افراد دیابتی باید حتما قبل از انجام ایمپلنت قند خون آنها توسط پزشک چک شود و حتما زا این موضوع که قند خون فرد کنترل شده است اطمینان حاصل کنند اما جای نگرانی نیست و افراد دیابتی همانند بقیه افراد میتوانند ایت کار را با احتیاط و همچنین مشورت با پزشک انجام بدهند.
- کسانی که روزانه داروی آسپرین یا ضد انعقاد خون مصرف میکنند حتما قبلا از انجام ایمپلنت باید با پزشک خود مشورت کرده و 5 تا 7 روز قبل از روز انجام ایمپلنت داروی خود را قطع کنند.
- افرادی که به مصرف دخانیات معتاد هستند اول از همه باید برای همیشه سیگار را کنار بگذارند و همچنین حتما قبل از انجام ایمپلنت با دکتر مشورت کرده و او را این این موضوع آگاه کنیم.
مراقبتهای بعد از انجام ایمپلنت
- از نوشیدن مایعات و غذاهای گرم خودداری شود.
- پس از انجام ایمپلنت تا ۱ روز از مسواک زدن پرهیز شود.
- از نوشیدن مایعات با نی خودداری شود (حداقل دوهفته).
- شستن دهان تا 8 ساعت بعد از انجام ایمپلنت مجاز نیست.
- نوشیدن آب پس از انجام ایمپلنت امکانپذیر است ولی در مورد خوردن باید بعد از اتمام بیحسی انجام بپذیرد.
- باید استفاده از سیگار، خوردن چای و قهوه تا 3 روز قطع سود.
- بعد از ایمپلنت از نخ دندان و خمیر دندانهای مخصوص ایمپلنت استفاده شود.
- استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی باعث میشود که ایمپلنت بهصورت کامل موفقیتآمیز نباشد.