به احتمال زیاد نام کامپوزیت دندان را زیاد شنیدهاید. لبخند از جمله عناصری است که باعث زیبایی یک شخص میشود. داشتن دندانهایی زیبا، مرتب و سفید، زیبایی یک لبخند را دو چندان میکند. یکی از راهکارهایی که برای سفید و مرتب شدن دندانها وجود دارد، استفاده از روکشی به نام کامپوزیت است.
ونیر چیست؟
پیش از پرداختن به کامپوزیت، خوب است بدانیم که ونیر چیست. در حقیقت ونیر یک لایهای است که بر روی دندانها قرار میگیرد. این لایه دارای استحکام بالایی است و همرنگ با دندانهای شخص ساخته میشود. این لایه همانند یک پوشش بر روی دندانها قرار میگیرد و عیوب آن مانند شکستگی، ناصافی، ترک، پریدگی، زردی و … را میپوشاند.برای قرار دادن ونیر بر روی دندان لازم است که مقداری از سطح دندان تراشیده شود. ونیر با توجه به ساختار و مواد سازندۀ آن به دو نوع سرامیکی و کامپوزیتی دستهبندی میشود. در ادامه به بررسی کامپوزیت میپردازیم.
کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت در واقع از جنس همان موادی است که به وسیلۀ آن، دندان را پر میکنند. به این شکل که دندان پزشک این مواد خمیری شکل را روی دندان قرار میدهد و روی دندان به آن فرم میدهد. سپس با کمک تابانیدن نور آبی رنگ، سخت میشود. بنابراین یک قالب مختص به خود فرد ساخته میشود.
کامپوزیت دندان از چه موادی تشکیل شده است؟
برای اینکه بدانیم کامپوزیت دندان از چه موادی تشکیل شده است، باید بدانیم که به طور کلی، کامپوزیت دندان بر پایۀ رزین است و از موادی مانند بیسفنولA-، متاکریلات، یورتان دی متیکریلات تشکیل شده است. همچنین برای جلوگیری از سایش و انقباض سریع رزین، از یک پر کنندۀ معدنی مانند سیلیس (سیلیسیوم دی اکسید) استفاده میشود.
کاربردهای کامپوزیت
- پرکردن دندان پوسیده
- رفع شکستگیها و ترک دندان
- افزایش استحکام دندان
- سفید کردن دندان
- امکان ترمیم در صورت آسیب دیدن
- اصلاح فرم دندانها
- پر کردن فاصلۀ بین دندانها
انواع مختلفکامپوزیتماکروفیلمیکروفیلرا بشناسید.
بهترین نوع کامپوزیت دندان
برای انتخاب بهترین نوع کامپوزیت، در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که مهارت و تجربۀ دندان پزشکی که انتخاب میکنید، بسیار مهم است زیرا؛ این دندان پزشک است که کامپوزیت را بر روی دندان شما قرار داده و فرم میدهد. پس انتخاب دندانپزشک ماهر از جمله موارد مهمی است که باید به آن توجه کرد.در هر حال، برای بهترین برندهای کامپوزیت میتوان از برند آمریکایی مانند Bisco Cosmedent 3M، برندهای ژاپنی مانند Gradia Direct، kuraray، Geanial و برند سوئیسی مانند سارمکو یاد کرد.
خصوصیات بهترین برندهای کامپوزیت
از جمله عوامل مهم در مورد ویژگی و خاصیت یک برند خوب برای کامپوزیت دندان، این است که بتوان رنگ آن را دقیقاً مطابق با رنگ دندان شخص درآورد. از دیگر موارد مهم این است که به راحتی شکلپذیر باشد و به فرم و شکل دندان شخص تبدیل شود اما این به آن معنا نیست که مواد حالت شل و آبکی داشته باشند، منظور آن است که مواد کامپوزیت، چسبندگی معقول و لازم را دارا باشند. از دیگر مواردی که باید به آن دقت کرد این است که یک کامپوزیت با کیفیت باید از مقاومت و استحکام قابل قبولی برخوردار باشد و در برابر فشار و ضربه آسیب نبیند.
طول عمر کامپوزیت بیشتر در ارتباط با نحوه غذا خوردن و مراقبت شما دارد,اما اگر به خوبی از آن محافظت کنید و از جویدن غذاهای بسیار سفت خودداری کنید بین 5 تا 8 سال دوام خواهد آورد.
هر دو مورد جزو بهترین روش های ترمیمی و زیبایی دندان به حساب می آیند و اینکه کدام یک را استفاده کنید بستگی به مشکل و شرایط شما و در آخر هم نظر پزشک متخصص دارد.
از کامپوزیت می توان برای اهداف مختلف از جمله زیبایی,پوشاندن دندان پریده,پنهان کردن مشکلات زیبایی دندان و محافظت استفاده کرد.

مزایای کامپوزیت دندان
علاوه بر کاربردهای کامپوزیت که کمی قبل تر به آن اشاره شد، مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه به آن اشاره شده است.
- افزایش طول عمر دندانها
- کوتاه بودن زمان لازم برای انجام عملیات مورد نظر
- کامپوزیت دندان نیازی به برش از سطح دندان ندارد (اگر به برش لازم باشد، بسیار کم است.)
- هزینه ی کمتر نسبت به لمینت دندان
- تحمل فشار
معایب کامپوزیت دندان
- طول عمر پایین
- تغییر رنگ و زرد شدن
- در صورت ابتلا به بیماریهای دندان و لثه، کامپوزیت مناسب نیست.
- امکان پوسیدگی یا عفونت لثه
- افزایش احتمال تجمع باکتریها در لثه و در اطراف ناحیۀ روکش شده
- مقاومت کمتر از لمینت
عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان علاوه بر مزایا و کاربردهای زیادی که دارد، عوارضی نیز داراست. برای مثال باعث ایجاد حساسیت در دندانها میشود. اگر روکش کشی به درستی انجام نشود، امکان استفاده از نخ دندان وجود ندارد که نتیجۀ آن ایجاد بوی بد دهان است. گاهی نیز باعث حساسیت دندانها به گرما یا سرما میشود.
طول عمر کامپوزیت دندان
به طور کلی طول عمر کامپوزیت دندان در حدود 5 تا 10 سال است. اما این بازۀ زمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد. مراقبت صحیح از آن تأثیر بسیار زیادی در طول عمر آن دارد. مراجعه به دندان پزشک در 6 ماه یک بار و به شکل متناوب، تأثیر بسیاری در افزایش طول عمر کامپوزیت دارد. علاوه بر اینها، برند کامپوزیت، تکنیکی که دندان پزشک برای نصب آن استفاده میکند نیز حائز اهمیت است. در ضمن جنس دندانی که روی آن کامپوزیت نصب میشود نیز مهم است.
مراقبتهای بعد از نصب کامپوزیت
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- استفاده از مسواک 2 بار در طول روز، استفاده از نخ دندان
- عدم مصرف خوراکیهای رنگی
- عدم مصرف خوراکیهای سفت که منجر به شکستگی و پریدگی کامپوزیت میشود.
- چکاپهای منظم هر 6 ماه یک بار
- عدم مصرف چای، قهوه
- عدم استعمال سیگار و قلیان
- عدم مصرف الکل
- از سایش دندانها بر روی هم خودداری شود.

آمالگام یا کامپوزیت؟
در هنگام پوسیدگی دندانها، باید حفرۀ ایجاد شده در دندان پر شود. حفرۀ دندان به وسیلۀ آمالگام و یا کامپوزیت پر میشود. آمالگام ترکیبی از چند فلز مانند نقره، قلع، جیوه و مس است. در ادامه به بررسی مزایا و معایب هر کدام اشاره میشود.
مزایای آمالگام
از جمله مزایای آمالگام میتوان به استحکام به علت استفاده از فلز در آن اشاره کرد. این عامل باعث افزایش طول عمر و ماندگاری آن نیز میشود. همچنین استفاده از آمالگام از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفهتر است.
معایب آمالگام
همانطور که کمی قبلتر گفته شد، آمالگام از فلزات مختلفی ساخته میشود که این عامل باعث رنگ نقرهای آن میگردد که در دندان مشخص است. همچنین این احتمال وجود دارد که در گذر زمان باعث شکستگی دندان شود. ایجاد بیماریهای خود ایمنی و یا حتی سرطان به علت استفاده از فلزات در آن، از دیگر معایب آمالگام است. از معایب دیگر آن میتوان به حساس شدن دندان اشاره کرد. در ضمن ممکن است که برخی از افراد به مواد استفاده شده در آمالگام حساسیت داشته باشند.
مزایای کامپوزیت در پر کردن دندان
از مزایای کامپوزیت در پر کردن دندان میتوان به این اشاره کرد که مواد استفاده شده در آن به رنگ دندان است و در دهان مشخص نمیشود. در این روش بیشتر دندان حفظ میشود، زیرا نیاز به برش زیاد از دندان نیست. همچنین احتمال ایجاد حساسیت نیز کمتر است.
معایب کامپوزیت در پر کردن دندان
از معایب کامپوزیت در پر کردن دندان میتوان به ماندگاری کمتر آن نسبت به آمالگام اشاره کرد. همچنین هزینۀ بیشتری در مقایسه با آمالگام را شامل میشود.
تفاوت لمینت و کامپوزیت
لمینت یکی از روشهای زیبایی دندان است که با کامپوزیت دارای تفاوتهای متعددی است. لمینت از جنس سرامیک است و برای استفاده از آن، در ابتدا باید از دندانها قالب گیری شود اما در روش کامپوزیت، به قالب گیری دندان نیازی نیست. همچنین لمینت هزینه ی بیشتری نسبت به کامپوزیت داراست در حالی که لمینت از ماندگاری بیشتری برخوردار است. برای استفاده از لمینت لازم است که سطح دندان مقداری تراش داده شود در حالی که برای نصب کامپوزیت، در اغلب اوقات، نیازی به برش از سطح دندان نیست. در کل تشخیص اینکه کدام مورد برای شما مناسبتر است، بر اساس تشخیص دندان پزشک شماست.
هزینه ی کامپوزیت
هزینه ی کامپوزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله شهری که در آن کامپوزیت انجام میشود، تجربه و تخصص دندانپزشک، برند کامپوزیت و کشور سازندۀ آن، تعداد واحد کامپوزیت مورد نیاز، جنس آن در قیمت تأثیرگذار است.
لبخند یکی از عوامل زیبایی است و با دندانهایی سفید و مرتب، این زیبایی تکمیل میشود. شما میتوانید برای انجام کامپوزیت با مراجعه به کلینیک ما، از دندان پزشکان و دندان سازان مجرب و متخصص ما استفاده کنید و به زیبایی هرچه بیشتر دندانهای خود برسید.